Caută
  • Una cu Cealaltă

Portret de free-rider-iță

Una o tachinează uneori pe Cealaltă. Nu foarte des, mai degrabă atunci când se crapă buza lunii fix la jumătate sau când se rostogolesc aștrii mai abitir prin Univers. Îi spune că e free-rider-iță. Asta poate însemna multe în jargonul lor țesut cu răbdare de-a lungul timpului.

De pildă, să te dai free-rideriță poate fi o expresie a emancipării sau a stării de libertate. Una spune despre Cealaltă că se încumetă să plece încotro îi place sau să spună lucruri mai puțin comode pentru cei cu care se înhăitează. Că în general face după cum o taie capul și mai ales că știe foarte precis cine îi este pe plac și cine nu. Că nu are cont pe social media, așa cum au restul ființelor din împrejurimi. Cealaltă se dă fioroasă, cum că ea își aparține sieși și nu dă ascultare nimănui. Undeva, într-un colț mai moale de stomac, însă, ea simte o împunsătură: dacă de fapt e doar colțoasă, pretențioasă și pe deasupra încăpățânată? Senzația cea ascuțită se stinge treptat, se disipează prin tot corpul ca o furnicătură și iese de tot apoi printr-un oftat scurt.

Alteori, să-ți dea inima ghes la free riding a ajuns să fie semnal pentru o stare de îndrăzneală, în care te încumeți, te riști înspre ceva ce nu ai făcut niciodată. Și îți mai și face plăcere pe deasupra! Ca atunci când Cealaltă întoarce privirea insistentă a tipului înalt care s-a instalat provocator în colțul opus al barului. Sau ca atunci când Una își îngăduie să se bage în seamă cu o ființă brunetă întâlnită la un moment dat și pierdută cateva clipe mai târziu printre șoaptele greu de priceput ale unei nopți de iarnă. Pe acest teritoriu atât Una, cât și Cealaltă se întâlnesc deopotrivă, își dau cu rândul câte un imbold și așa se stârnește impulsul fiecăreia de a fi cutezătoare. Durata este variabilă, bucuria atinge însă cote generoase.


Uneori free riding-ul e rebranduirea lor hipstărească pentru starea de frică. Cum adică, ce fel de frică? Din aceea care te ține la distanță de relații și care face din „intimitate” o aspirație sau o vorbă scorțoasă mai degrabă decât o stare trăită, gustată și pipăită.

- Eu nu mă pot vedea cu nimeni așa, mai pe termen lung, zice gânditoare Una.

- Adică într-un cuplu zici?, întreabă Cealaltă mai degrabă retoric pentru că știe prea bine ce-i dă prin suflet prietenei ei fix acum. Își amintește cum a trăit ultima dată teama asta de apropiere, ușor diferit față de Una, nu ca pe o imaginare despre viitor, ci ca pe o senzație că nu trebuie să se facă prea moale sau prea sensibilă în fața unui oarecare Celălalt. Păi, nu! Căci asta ar putea să o lase cu ochii în soare, cu mintea împărștiată în patru zări și cu inima alergând razna când prin piept, când prin stomac.

Să nu le cerem, însă, fetelor să rezolve de pe acum această ecuație teribil de ingrată în care libertatea și apropierea variază după niște legi obscure. Să ne luăm în schimb răgaz și să le însoțim pe unde vor mai avea ele de cutreierat. Și de pe margine să le șopțim, din când în când, că e liber la apropiere. Pe încercate și pe degustate, firește!15 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

© 2019 Una cu Cealalta. Proudly created with Wix.com

  • Instagram Black Round