Caută
  • Una cu Cealaltă

Dacă e Una, atunci poate fi și Cealaltă

Actualizată în: 17 Mai 2019

Cealaltă își pierde portofelul. Odată cu el, actele, mințile și sentimentul identității. Nu neapărat în această ordine. Pentru aproximativ șase ore, treizeci și două de minute și patru secunde, Cealaltă e Nimeni.

Să fii Nimeni înseamnă să te întâmplii prin lume fără de nume (el a fost scăpat, nu-i așa?, alături de prenume printre degete neîndemânatice și alte gânduri ce rătăceau hai-hui într-o după-masă cu ploaie de primăvară).

De asemenea, să fii Nimeni devine o chestiune de echilibristică. Pe de o parte, se simte ca și cum ai fi fără istorie, dincolo de gard și în afara curții unde s-au luat cu vorba Unul cu Celălalt, sau bunăoară Una cu Cealaltă. Liber, deci. Așa se simte, vreau să zic. Liber la tras sufletul sau mâța de coadă, depinde din ce direcție se încumetă privirea.


Pe de altă parte, când ești Nimeni se întâmplă ca din când în când să te bântuie un sentiment de singurătate, să umblii mai mereu dezlegat prin lume, salutând mai degrabă în trecere decât din adâncul sufletului ba pe Oricine, ba pe Oarecare. În multe feluri este de parcă te-ai fi născut orfan. Sunt Nimeni al Nimănui, din ținutul de Nicăieri, nu am agonisit Nimic și nu-mi găsesc liniștea Niciunde. Iată un ciob de gând care străpunge la ceas de noapte inima nu-încă-împietrită a personajului confuz(ant) din această poveste.

Gândului și inimii strânse despre care se șoptește aici îi urmează o întrebare:

Oare când ai prieteni, se mai cheamă că poți fi orfan?

Ecourile ei pun sufletul în mișcare, iar la capătul celor șase ore, treizeci și două de minute și patru secunde Cealaltă își regăsește mințile și sentimentul identității.


A cui ești tu, fetiță?

A Uneia, tanti!

Păi, și unde e la tine acasă?

Mai la deal, acolo unde se ușchesc zâmbete pe la colțuri, se topesc lacrimi de bucurie în colț de geană și unde inimile cresc vânjoase cât să prindă viață lungă!


(Despre regăsirea actelor nu putem decât să observăm că timpul are o cu totul și cu totul altă curgere în această privință.)22 afișare0 comentariu

Postări recente

Afișează-le pe toate

© 2019 Una cu Cealalta. Proudly created with Wix.com

  • Instagram Black Round